Veendam

Wisteria

Wisteria of Blauwe regen is een winterharde, bladverliezende klimplant.

Deze populaire, sterke klimplant overstelpt ons met prachtige bloemtrossen in de maand april, mei. Alle blauwe regens groeien graag op een zonnig plaatsje.

Ze stellen geen bijzondere eisen aan de grond, toch houden ze van een goede humusrijke tuingrond. De klimplant heeft zeker een steun nodig.

Als je zou denken dat alle Wisteria of "blauweregens" ook blauwe bloemen hebben, dan heb je het verkeerd voor. Ze bestaan ook in wit en roze bloemtrossen. De plant behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Fabiaceae).

De bloem vormt soms een peul en daarin zitten de bruine, platte, ronde en mooie zaden. Plant altijd een ge├źnte plant, die biedt immers bloeigarantie, een heel goedkoop gezaaid exemplaar kan wel 25 jaar nodig hebben voor het eerste bloemetje.

Januari/februari is een perfecte tijd om de lange takken van de Blauwe regen terug te snoeien. Maar doe dit niet als het vriest. Snoei alle sliertige zijstakken die in de zomer aan de hoofdtakken zijn gegroeid. Knip af na de tweede of derde knop vanaf de hoofdtak.

Door snoeien houdt u de plant in bedwang en zal hij rijker bloeien. Op de korte zijtakjes loopt de plant in het voorjaar weer uit. Jonge Blauwe regen hoeft de eerste twee jaar niet gesnoeid te worden.