Veendam

Bramenjam

Ingrediƫnten:

  • 1 kg bramen
  • 1 kg geleisuiker (geleisuiker bevat naast suiker ook pectine. De pectine zorgt ervoor dat de jam dik en stijf wordt)
  • Houten lepel + pan
  • Jam- of weckpotten
  • Passeerzeef + vultrechter

Bereiding:

  1. Was de bramen en ontdoe ze van eventuele steeltjes en kroontjes.
  2. Laat de bramen 4 minuten doorkoken.
  3. Voeg de geleisuiker bij het vruchtensap en laat opnieuw een paar minuutjes koken en blijf roeren.

Zodra de gelei aan de houten lepel blijft plakken is de jam klaar! En lekker. U kunt nu de schuimlaag van de jam afscheppen en de jam- of weckpotjes vullen.

Tip 1:

Heeft u liever geen pitjes in de jam die voortdurend tussen uw tanden blijven steken?
Laat de bramen dan eerst een keer opkoken en pers ze daarna door een passeerzeef.
U krijgt dan wel bramengelei i.p.v. jam.

Tip 2:

Wanneer de jam niet goed opstijft, kunt u er het sap van een halve citroen bij doen.
Citroensap bevat een hoog pectinegehalte bij het stollen. Laat uw bereiding nog een keer opkoken.