Veendam

Vlierbessenjam

Ingrediƫnten:

  • Vlierbessen
  • Geleisuiker

Werkwijze:

Knip met een schaar de trosjes van de struik (let op dat er geen of bijna geen groene besjes aanzitten deze zijn namelijk licht giftig)
Je knipt ongeveer 2 kilo per half uur.

Daarna schoonmaken:

  1. verwijder eerst de groene besjes, en eventuele insecten.
  2. was nu de trossen onder stromend water.
  3. met een grote vork "kam" je de besjes nu in een grote pan of schaal. (door een grote vork te gebruiken blijven de meeste verdroogde besjes zitten).
  • Maak de potten schoon met heet sodawater en spoel ze na met heet water.
  • Roer door de bessen de geleisuiker.
  • Kook het mengsel 4 minuten, roerend met een grote lepel.
  • Plaats de roerzeef op een grote pan en schep de zeef vol.
  • Roer de massa door de roerzeef.
  • Daarna de jam opnieuw aan de kook brengen, omdat de jam zo heet mogelijk in de potten moet (Steriel).

De potten vullen tot een paar millimeter onder de rand en het deksel gelijk sluiten.
Nu de pot 5 minuten omgekeerd neerzetten (zie foto).