Veendam

Postelein(soep)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 125 gram kruimige aardappels
  • 350 gram postelein
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram roomboter
  • 1 bakje verse roomkaas of crème-fraîche (1,5 deciliter)
  • 1 liter bouillon (groente of kip, van tablet)
  • paar lente-uitjes en een takje lavas

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
  2. Doe ze samen met de fijngehakte knoflook in de bouillon en kook ze gaar.
  3. Voeg de fijngeknipte lavas toe.
  4. Snij de postelein fijn en smoor hem even in de boter.
  5. Voeg de postelein toe aan de soep en laat hem een tel zachtjes meekoken.
  6. Voeg wat roomkaas of crème-fraîche toe (bewaar een beetje voor de garnering).
  7. Pureer de groenten in de soep met een staafmixer.
  8. Houd de soep net onder het kookpunt.
  9. Snij de lente-ui in dunne ringen en laat die nog 5 minuten meegaren.
  10. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  11. Garneer met een toef crème-fraîche of roomkaas en een blaadje postelein.