Veendam

Giftige paddestoel.

Slechts een klein hapje van de groene knolamaniet kan al dodelijk zijn. De paddenstoel is één van de giftigste ter wereld.
Meestal kan deze paddenstoel worden gevonden in loofbossen en dan vooral onder eiken, beuken, hazelaars en kastanjebomen. De paddenstoel komt voornamelijk voor van juli tot oktober. Joop van den Akker, voorzitter van IVN natuur en milieu educatie kwam de giftige paddenstoel, die ook wel groene knolzwam wordt genoemd, bij toeval tegen.
 

Groentips

Zevenblad.
Zevenblad herken je aan de zeven blaadjes die het onkruid meestal heeft. Soms speelt het een beetje vals en heeft het maar vijf of drie deelblaadjes. Toch behoudt het zijn naam zevenblad. Zevenblad wordt als een van de ergste onkruidplagen gezien in onze tuinen.
 Alles geprobeerd en het komt toch terug? Zevenblad heeft uitlopers onder de grond zitten die vrijwel niet te verwijderen zijn. De enige oplossing (op het afgraven van de de bovenste 20 cm. van de grond na) is blijven uittrekken tot je er ziek van wordt. Wat vaak ook kan helpen is een bodemwoekeraar die je zelf wil, planten daar waar het zevenblad zit. Maagdenpalm is redelijk effectief. En beter onder controle te houden dan zevenblad. Wist U dat zevenblad - net als sla - eetbaar is? 

Egels in de tuin.
Egels zijn ondanks hun stekels echte tuintroetels. Wie ooit een egelmoeder met een paar jongen in haar kielzog door de tuin heeft zien scharrelen, is voorgoed verkocht. Egels naar je tuin lokken, is nog niet zo eenvoudig. Met rommelige hoekjes en voldoende voedsel maak je de meeste kans.   T
Tips voor een egelvriendelijke tuin
B
aderen en een stapel takken in de tuin liggen, hieronder kunnen de egels een nest maken. Maak een rommelhoekje met wilde planten en struiken en een composthoop waar egels slakken vinden en kunnen slapen. Zorg dat er een opening in de schutting is waardoor egels van de ene naar de andere tuin kunnen lopen. Of liever nog, plant een heg. Een hermetisch afgesloten tuin kan niet worden bezocht door egels. Zet in droge perioden een schaal vers water neer. Bijvoeren kan geen kwaad. Egels lusten graag kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Geen melk, daar krijgen ze diarree van. Hoe meer tegels, hoe minder egels.
Zorg voor voldoende groen in de tuin. Maak of koop een egelhuis.
Plaats het huis in een rustig hoekje van de tuin, bij voorkeur langs een muur of schutting. Zorg dat de ingang niet veel wind vangt en iets schuin afloopt, zodat er geen water naar binnen kan.

Overlast van Katten?
Katten willen weleens vergeten dat ze thuis een kattenbak hebben.
Er is een aantal manieren om katten uit je tuin te houden.
Voorkom los zand in je tuin, dan kunnen ze niet graven om hun behoefte te doen.
Je kunt ook een flinke hoeveelheid azijn op de plaatsen gooien waar de kat de behoefte doet. Katten hebben namelijk een hekel aan de geur van azijn.
Je kunt planten in je tuin plaatsen waar katten een hekel aan hebben, namelijk planten die citroengeur verspreiden: Ooievaarsbek, Vuurwerkplant, Citroen Verbena. De plant Wijnruit helpt ook. Om ze buiten je borders te houden kun je sinaasappelschillen neerleggen of strooien met cayennepeper.

Stekken.
Sommige planten kun je zelf eenvoudig vermeerderen.
Het enige dat je hoeft te doen, is een stengel afbreken en die in de aarde zetten.
Zo kun je van een geranium eenvoudig vijf geraniums maken.
Munt: met wortel- of stengelstekken kun je munt vermeerderen. Neem de stekken in de zomer en zet ze in water. Je kunt de planten ook delen in lente of herfst.
Hortensia's: na de bloei een tak naar de grond brengen, in de aarde stoppen en er iets zwaars opleggen zodat de tak niet meer boven de grond komt.
Buxus: takken afbreken en in de grond steken.
Sedum: na de bloei de plant doormidden steken, 1 helft uitscheppen en elders planten.
Dat geldt ook voor o.a. hosta's, asters, margrieten en kruiden zoals dragon, marjoraan, mierikswortel, lavas en bieslook.

Wisteria.
Wisteria of Blauwe regen is een winterharde, bladverliezende klimplant.
Deze populaire, sterke klimplant overstelpt ons met prachtige bloemtrossen in de maand april, mei. Alle blauwe regens groeien graag op een zonnig plaatsje.
Ze stellen geen bijzondere eisen aan de grond, toch houden ze van een goede humusrijke tuingrond. De klimplant heeft zeker een steun nodig. Als je zou denken dat alle Wisteria of "blauweregens" ook blauwe bloemen hebben, dan heb je het verkeerd voor.
Ze bestaan ook in wit en roze bloemtrossen. De plant behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Fabiaceae). De bloem vormt soms een peul en daarin zitten de bruine, platte, ronde en mooie zaden. Plant altijd een geënte plant, die biedt immers bloeigarantie, een heel goedkoop gezaaid exemplaar kan wel 25 jaar nodig hebben voor het eerste bloemetje. Januari/februari is een perfecte tijd om de lange takken van de Blauwe regen terug te snoeien. Maar doe dit niet als het vriest. Snoei alle sliertige zijstakken die in de zomer aan de hoofdtakken zijn gegroeid. Knip af na de tweede of derde knop vanaf de hoofdtak.
Door snoeien houdt u de plant in bedwang en zal hij rijker bloeien.
Op de korte zijtakjes loopt de plant in het voorjaar weer uit.
Jonge Blauwe regen hoeft de eerste twee jaar niet gesnoeid te worden.