18 januari Els van Kooten

Op deze eerste ledenavond van 2016 begroetten bijna 50 belangstellenden onze gast van deze lezing, Els van Kooten. Els runt een kwekerij in Roswinkel, gelegen op de grens van Groningen en Drenthe. Met een assistent en vele vrijwilligers houdt zij, zoals ze zegt, de tent draaiende. Ze heeft in de loop van ruim tien jaar de kwekerij een omvang gegeven van ruim 5.000 vierkante meter, met moerbedden, een kas, een verkooppunt en een vorstvrije bunker voor haar uitgebreide assortiment dahlia's (een van haar favoriete bloemsoorten). Verder praatte zij ons bij over bijzondere vaste planten, waarbij de nadruk werd gelegd op die planten die het vooral goed doen op de grond waarop wij hier tuinieren, n.l. dalgrond. Ook ontwerpt zij tuinen die ze geheel of gedeeltelijk kan aanleggen. Weer heel wat geleerd deze avond!

25 februari Hans van Wieren

Zo'n 50 leden zagen en hoorden de lezing van Hans van Wieren uit Sneek. Hans sprak over "tuinen anno nu". En wat een spreker is die man! Het leek wel of dat we op de markt stonden, alwaar een standwerker zijn negotie probeert te verkopen. En wat bleek? Laat deze Hans nou toevallig werkelijk jaren op markten heeft gestaan met zijn waar! In zijn latere leven heeft hij zich gestort op het inzichtelijk maken van het feit waarom sommige tuinen er "goed" of "fout" uitzien. Hij gaf verscheidene voorbeelden daarvan met en zonder foto's. "Als iemand een Sahara landschap in zijn voor of achtertuin wil maken, prima. Maar zet er dan a.u.b. geen tagetes  tussen de rotsblokken. Waarom zou je in het kille klimaat in Friesland of Groningen een palmboom tuin willen hebben die bij temperaturen onder -10 de tuin verwoest? Waarom nou de voortuinen van halve en hele straten volstorten met grint, keien en straatklinkers met hier en daar een armetierige pot van goedkoop plastic waarin het plantje staat te verdorren tussen de warme stenen?". Hij liet zien hoe het wel zou kunnen met weinig inspanning. Alles werd met verve en humor gebracht en dikwijls werd er hartelijk gelachen wanneer er weer een grappige one-liner werd gebezigd. Het was een humoristische, maar wel degelijk een leerzame avond.

14 november Geert Borgonje.

Terugblik op de ledenavond van maandag 14 november 2016
De laatste ledenavond van het jaar 2016 werd bezocht door zo'n 50 belangstellenden.
De spreker van deze avond was Geert Borgonje uit Raalte.
Hij praatte ons bij over "nieuwe en onbekende houtige gewassen".
En dat "Onbekende" klopte inderdaad!
Ik durf te stellen dat de meesten van ons nog nooit van het gros van de vertoonde struiken en bomen hadden gehoord. Wat jammer was, zoals bleek.
De mooiste gewassen kwamen voorbij met prachtige bloeiwijzen en andere bijzonderheden als blad, vrucht en kleur. Helaas, de meeste van deze niet-alledaagse soorten zoekt men tevergeefs in de grote tuin centra.
Hij noemde dan ook de specifieke kwekers en hoveniers die deze gewassen wel in hun assortiment hebben. Ondanks de (soms) overdaad aan beelden en informatie boeide de lezing tot en met de laatste minuut. Voorwaar een uitsmijter van het jaar 2016!

Van pad tot kegelbaan…
Met je neus in de boter